Co je kapsaicin?

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, odbouratelný alkoholem a tukem. U člověka působí na kapsaicinové receptory. Ty jsou součástí nervových zakončení, které vedou do mozkových oblastí vnímajících především teplo, pálení a bolest. Při odeznívání účinků se vyplavuje značné množství endorfinu „ Jupí, o to nám jde!”.

Mléko ano, alkohol ne!

Alkohol sice rozpouští kapsaicin, ale také uzavírá chuťové pohárky, takže nemůže dojít ke kontaktu alkoholu s kapsaicinem. Nejlepší je použití tuku a pečiva (funguje jako šmirgl na jazyku, rychleji dostane kapsaicin z chuťových pohárků) „ Kdo by to ale chtěl? :-O”.

Kapsaicin jako lék

Fyziologickou odpovědí organismu na pocit tepla je rozšíření kožních a podkožních cév. Kapsaicin tedy slouží jako podpora krevní cirkulace.
V trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu “To se krásně hubne”.
Brzdí růst nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a aktivuje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Přispívá tím k regeneraci jeho stěn při poškození vlastními enzymy, které známe jako žaludeční vředy.
Schopnost kapsaicinu přetěžovat receptory a vyplavovat endorfin umožňuje jeho použití jako lokální analgetikum (možnost použití ve formě masti ke snížení bolesti svalstva a kloubů).

Všeho s mírou

Ačkoliv má kapsaicin blahodárné účinky, nezapomínejte, že se jedná o vysoce dráždivou látku, která může i v menší koncentraci znamenat pro citlivé jedince nepříjemné podráždění sliznic. Začínajícím konzumentům doporučujeme začít s nejméně pálivými papričkami a omáčkami “Nesahejte si do očí!”.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.